web analytics

PROVICTIM Projekt
5Júl/130

Fenyegetés?

"mit csinaljak barhova megyek megtalal es fenyegetozik??" - baba

Tisztelt Kérdező!

Mivel elég röviden fogalmazta meg kérdését, nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen esetről is van szó. Azt tanácsoljuk, hogy problémájával mindenképpen keressen fel egy olyan szervezetet,ahol részletesebben el tudja mondani a gondokat, és kézzelfogható tanácsokat kaphat a szakemberektől.

Javasoljuk a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának Áldozatsegítő Osztályát /Tatabánya, Népház u. 12., 34/512-790/, vagy a tatabányai Utcai Szociális Segítők éjjel-nappal hívható krízis telefonszámát:34/511-028.

Reméljük, hogy a problémájára előbb-utóbb megoldást talál majd.

10Sze/121

Az élettársam rettegésben tart

"Segítségüket szeretném kérni!!! Az élettársam rettegésben tart. Nem tehetek semmit az engedélye és tudta nélkül. Zsarol, hogy földönfutóvá tesz, ha ellent merek neki mondani. Mit  tehetek??? Bántani még nem bántott, de úgy érzem egy "időzített bombán" ülök. Várom Moncler Jacke válaszukat, és szeretnék névtelen maradni." - bumbi

Kedves bumbi!

Az első javaslatunk az, hogy ha tud, költözzön el. Nem árulta el, hogy van-e saját jövedelme, amiből esetleg önállóan tudna életet kezdeni. Ugyanis goosenorge
elsődleges megoldást a bántalmazótól való elkülönülés jelenthet.

Fontos lenne tudni, hogy mivel tartja Önt rettegésben.

Van közös gyermekük, és azt mondja, hogy elveszi Öntől? Amennyiben igen, és sikerülne elmenni a bántalmazótól, azonnal gyermekelhelyezés iránti keresetet kellene benyújtani az illetékes bíróságra (alperes lakóhelye vagydumpsoon exam a gyermek lakóhelye szerint). A keresetben célszerű lenne kérni a gyermek(ek) ideiglenes hatályú elhelyezését és a kapcsolattartás szabályozását, ugyanis amíg ez nem történik meg, a szülőknek ugyanannyi joguk van a gyermek elvitelére.

Zsarolja, hogy földönfutóvá teszi. Ezek szerint az ingatlan, amiben élnek, nem az Ön tulajdona? Amennyiben valóban nem, igen kevés az esélye, hogy ezt nem fogja moncler deutschland sale megtenni, még akkor is, ha Ön oda van bejelentve. Amennyiben Önnek tulajdonrésze van az ingatlanban, bíróságtól kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Ezen túlmenően a
It exam pdf lakáshasználat pontos rendezését is lehet kérni. Ugyanakkor véleményünk szerint bántalmazó kapcsolat esetén a további együttélés még a lakáshasználat jogerős szabályozásával sem jelent megoldást.

Az élettársi vagyonközösség megosztását is bíróságtól kell kérni.

Tudnia kell, hogy amennyiben esetleg Önt a goosenorge.no bántalmazó például személy elleni erőszakos cselekmény elkövetésével fenyegeti, ezzel a zaklatás vétségét valósítja meg. Emiatt a feljelentést a bűncselekmény elkövetése szerint illetékes rendőrkapitányságon teheti meg. Ha esetleg mégis fizikai bántalmazás történik, könnyű testi sértés miatt magánindítvánnyal a bíróságon élhet. Ez az eljárás illetékköteles és hozzá előzetesen látlelet felvétele szükséges, amiért szintén fizetni kell.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásrólszóló 2009/LXII. tv. szerint hozzátartozók közötti erőszaknak minősül

  • a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység,
  • a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás

Amennyiben egy esetleg rendőri intézkedés során az eljáró hatóság hozzátartozók közötti erőszak veszélyét észleli, ideiglenes megelőző távoltartást rendelhet el legfeljebb 72 órára. Továbbá a bántalmazott életvitelszerű tartózkodási helye szerinti helyi bíróságtól a megelőző távoltartást lehet kérni. Mindkét esetben a távoltartást akkor rendelik el, ha a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére megalapozottan lehet következtetni.

Fenyegetés, fizikai bántalmazás vagy ennek közvetlen veszélye esetén minden esetben próbálja hívni a 107-es rendőrségi számot, kérje a szomszédok segítségét.

Úgy látjuk, nem napi 24 órás felügyelet alatt áll, hiszen szerencsére legalább arra volt módja, hogy honlapunkat felkeresse. Bántalmazottak részére információkat talál még a http://www.bantalmazas.hu/ honlapon; az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20 telefonszámon. Amennyiben Ön bántalmazott nő, a http://nane.hu/ oldalon szintén segítségre lelhet; a NANE segélyvonala: 06-80-505-101.

Felhívom figyelmét, hogy az itt közölt válasz az Ön helyzetének teljes ismerete nélkül nem terjedt ki mindenre. Kérjük, hogy keresse meg az Önhöz legközelebbi áldozatsegítő szolgálatot telefonon vagy még inkább személyesen egy elbeszélgetés erejéig, ahol valamennyi részletre kiterjedően tudunk a problémájával foglalkozni. Az áldozatsegítő szolgálattól nem csak a konkrét teendőkről és jogi lehetőségekről kaphat tájékoztatást, hanem egyéb támogatásban is részesülhet, továbbá a jogi segítségnyújtó szolgálat közreműködésével ügyvédi segítséget vehet igénybe. Mindkét szolgálat a hatályos jogszabályi keretek között a legmagasabb fogú diszkrécióval kezel minden egyes ügyet.

 

Kulcsszó: 1 vélemény