web analytics

PROVICTIM Projekt
4feb/130

Szoktak rendőrnyomozók email-ben kérni információt?

"Szoktak-e rendőrnyomozók email-ben kérni információt bizonyos emberekről, akik ellen eljárást folytatnak? Amennyiben szoktak, úgy előfordulhat, hogy gmail-os email-címről írnak? Mindezt úgy, hogy a "gyanúsított" fotóját is mellékelik a levélhez, ami nem hivatalos rendőrségi fotó, hanem facebook-ról kimásolt kép és az "elkövető" korát sem pontosan adja meg, hanem csak kb. (Mellesleg a nevét és azonosítószámát is közölte az állítólagos rendőr). Hogyan lehet ennek a dolognak utánajárni? - Marty

Kedves Marty!

Kizártnak tartom, hogy rendőr lenne az illető,  ezzel a trükkel próbál valakiről információt gyűjteni.

A rendőrt jogszabályok kötik, csak azok szerint járhat el. Ha egy bűncselekményről van szó, a Rendőrség a  büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény alapján járhat el, és csak olyan cselekmény esetén, ami az 1978. évi IV. törvény,a  Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekmény.

A büntetőeljárás szabályai szerint tanúként meg lehet hallgatni bárkit, aki a bűncselekménnyel kapcsolatban tud valamit, de vagy tértivevénnyel küldött  idézésre meg kell jelenni a rendőrségen tanúként , vagy  a rendőr személyesen is kérhet információt. Ilyenkor a Rendőrségi törvény szabályai szerint kell eljárnia a rendőrnek: ha civil ruhás, a rendőrigazolványával és azonosító jelvényével kell azonosítania magát. Kétség esetén a 107 hívószámon lehet ellenőrizni, hogy az illető valóban rendőr-e.

A kérdésre visszatérve: ha még mindig kétségei vannak, a 107 számon jelentse be az esetet.