web analytics

PROVICTIM Projekt
13Sze/121
Az Ön kérdése röviden:

Rendőrök ellenőrzése?

Az Ön kérdése és a mi válaszunk

"Kedves Provictim.hu! Viccesen olvastam a "Trükkös elkövetők" című bejegyzésüket, melyben kitértek arra is, hogy ha nem vagyunk biztosak a rendőr valódiságában, akkor jogunkban áll leellenőrizni (akár telefonon is) a rendőrségen, hogy valóban van-e ilyen nevű, igazolványszámú rendőr az állományban. Elképzelem a szituációt, amint két civil nyomozó becsenget hozzám és információt kér(ne), de én nemhogy nem nyitok ajtót, még tetézem azzal, hogy a zárt ajtón keresztül kiabálva kérem meg őket, hogy igazolják magukat és legyenek türelemmel addig, amíg én a 107-en ellenőrzöm valódiságukat! Ezek után már jobb, ha nem is nyitom ki az ajtót! Mennyire életszerű ez a tanács??? Köszönöm a válaszukat." - kredenc

Köszönjük érdeklődését.

A feltett kérdésre egyértelműen az a válaszunk, hogy igen a tanács életszerű, sőt, megszívlelendő. Sajnos az utóbbi 2-3 évben igen megszaporodtak ezek az úgynevezett trükkös lopások, amikor is az elkövető/k/ egyik kedvelt módszere, hogy hivatalos személyeknek, közüzemek, hatóságok szakembereinek adják ki magukat, és így tudnak bejutni a sértettek otthonába.

Ha Önt magukat civil ruhás rendőrnek mondott személyek keresik fel otthonában, őket igazolványuk, és a jelvényük igazolja. (A kettő együtt!) A jelvényen van az 5 jegyű azonosító szám.

Ráadásul a Rendőrségi törvény egyértelműen meghatározza, hogy rendőr magánlakásba mely esetekben léphet be:

"Intézkedés magánlakásban és közterületnek nem minősülő egyéb helyen 39. § (1) A rendőr magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül nem léphet be, illetve nem hatolhat be, kivéve

 • segélyhívás esetén vagy öngyilkosság megakadályozása céljából;
 • bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása, vagy a bűncselekmény elkövetőjének vagy gyanúsítottjának elfogása és előállítása céljából;
 • közveszély, továbbá az életet vagy testi épséget fenyegető közvetlen veszély elhárítása, illetőleg az ilyen veszélyben lévők kimentése érdekében;
 • rendkívüli vagy tisztázatlan okból bekövetkezett halálesettel kapcsolatos intézkedés megtételére; e)végrehajtási eljárás lefolytatása céljából, ha az abban való közreműködés ? jogszabály alapján ? a rendőrség számára kötelező;
 • az elővezetés végrehajtása érdekében;
 • a szabálysértést felszólítás ellenére folytató személy előállítása céljából;
 • személy- és létesítménybiztosítási intézkedés [46. § (1) bekezdés c) pont] végrehajtására;
 • ha az előállítás a törvényben meghatározott egyéb okból szükséges."

Tehát ha Öntől a nyomozók "csak" információt szeretnének, Önnek nem kötelessége beengedni őket, de a munkatársaink sem fognak feltétlenül a konyhába, vagy a nappaliba igyekezni.

Sőt mi több, higgye el, örülni fognak az óvatosságának, és annak, hogy a trükkös elkövetőkkel kapcsolatban felvértezte magát megelőzési információkkal.

Ha nem biztos a kilétükben, kérje nyugodtan türelmüket, és telefonon keresztül érje el szolgálati helyüket, ahol vagy megerősítik Önt abban, hogy valóban a rendőrség tagjai állnak az ajtaja előtt, vagy megtudja, hogy nagy valószínűséggel szélhámosok környékezték meg,de ez utóbbi esetben - mire ajtót nyitna - a két "kollégának" már gyaníthatóan csak hűlt helye lesz.

FIGYELEM!

Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének szociális szakemberei mindig a legjobb tudásuk és ismeretük birtokában próbálnak válaszolni az Önök kérdéseire. Mégis előfordulhat, hogy a válasz nem egyezik az Egyesület szakmai, politikai, vallási, stb. nézőpontjával. A válasz mindig a választ adó szakember szubjektív véleményét tükrözi. A provictim.hu portálon megjelenő "Rendőrök ellenőrzése?" kérdésre adott válasz semmi esetre sem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, csak tájékoztató jelleggel jelentetjük meg. Kérjük ezt minden esetben vegye figyelembe. Köszönjük.


Az Ön kérdésére válaszolt. Köszönjük.

  None Found
Hozzászólás (1) Visszakövetés (0)
 1. A korábban hozzászólóval ellentétben egyáltalán nem találom “viccesnek” a velünk szembeni hatósági intézkedések során ellenőrizni a fellépni kívánó személy(ek) valódiságát. Elég csak belegondolni, hogy egy átlagos napon hány ál hatósági személlyel találkozunk, akik adott esetben akár velünk szemben is megpróbálnak hivatalos személyként fellépni. Például rengeteg olyan gépjárművet lehet látni, amelyek a szándékos megtévesztéscéljából kapnak olyan forgalmi rendszámot, amely kísértetiesen hasonlít a speciális, hivatalos személyek által használt rendszámokra (RRB-xxx az RB xx xx helyettesítésére). Felületesen nézve megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetire, amivel általában jogosulatlan előnyre kívánnak szert tenni, de benne van a dologban az is, hogy a közlekedés más résztvevőjével szemben egy konfliktushelyzet esetén megpróbálnak erőt demonstrálva, félelmet keltve “intézkedni”. Bár a megtévesztésre alkalmas egyedi rendszámok kiadását jogszabály tiltja, ennek a jelenségnek a felszámolására eddig semmilyen próbálkozást nem láttam még. Aztán ott vannak a rendőrségi járművek speciális festését és jelzését utánzó járművek, amit ugye megintcsak tilt a jogszabály, ugyanakkor rengeteg rendőri jelleget mutató civil járművel találkozhatunk. A “jobbik” verzió, ha valamilyen biztonsági szolgálat vagy polgárőr szervezet autójáról van szó, ekkor nem rossz szándékkal, de jogsértő módon utánozzák a hivataos személyek járműveit, megtévesztve az embereket. A rosszabbik eset az, ha valamelyik futárcég autójánál látjuk ugyanezt, mert ekkor már egyértelműen a közlekedés során elkövetett szabálytalanságaik palástolására, a jogkövetkezmények alóli kibúvásra használják. De ugyanilyen aljas dolog a Nemzetközi Vöröskereszt emblémájának jogtalan használata, a betegszállítás, vagy sürgősségi ellátás látszatának keltése a járműveken elhelyezett olcsó matricák segítségével. Ezek többnyire az olcsó parkolás és a büntetések megúszása céljából kerülnek fel nagyon sok járműre jogsértő módon, de már volt példa arra is, hogy ilyen jelzésekkel visszaélve álcázták magukat az embertársaikat valamilyen bűncselekmény elkövetése céljából megtéveszteni akaró aljas emberek. És még nem is beszéltem a rengeteg mobil kéklámpáról, amelyek birtoklása is büntetendő lenne, nem csak a használatuk. Érdekes, annak ellenére, hogy mobil megkülönböztető jelzésre szinte alig adnak ki engedélyt (pl. még a rendőrség úgynevezett ügyintéző járművei sem kapnak engedélyt), rengeteg autó első vagy hátsó szélvédője mögött ott figyel a szerkezet. A célja ennek is egyértelmű, mégsem láttam még emiatt fellépni senkit, se rendőrt, se öntudatos civilt.
  Szóval nap mint nap itt járnak közöttünk a csalók, a bűnözők, akik ilyen-olyan okból megpróbálnak hivatalos személynek feltűnni a szemünkben, de nem teszünk semmit. Aztán jószándékú emberek felhívják a figyelmünket egy remek önvédelmi lehetőségre, amely pont az önmagukat hivatalos személynek kiadó bűnelkövetők leleplezését könnyíti meg, de ezt mi “viccesnek” tartjuk. Aztán ha “megszívatnak”, fogjuk a fejünket, sőt köpködünk, hogy miért nem tesznek semmit ennek a jelenségnek a felszámolására. Pedig “röhögés” helyett csak egy kicsit kéne jobban figyelnünk és a jótanácsokat megfogadva élnünk a jog adta lehetőségeinkkel.

  Értelmes, vagy nem? Thumb up 0 Thumb down 0


Ön máshogy látja? Ossza meg velünk.

Biztonsági kód *

ICT0pB

Please type the text above:

Még nincs visszakövetés.