web analytics

PROVICTIM Projekt
4feb/130
Az Ön kérdése röviden:

Szoktak rendőrnyomozók email-ben kérni információt?

Az Ön kérdése és a mi válaszunk

"Szoktak-e rendőrnyomozók email-ben kérni információt bizonyos emberekről, akik ellen eljárást folytatnak? Amennyiben szoktak, úgy előfordulhat, hogy gmail-os email-címről írnak? Mindezt úgy, hogy a "gyanúsított" fotóját is mellékelik a levélhez, ami nem hivatalos rendőrségi fotó, hanem facebook-ról kimásolt kép és az "elkövető" korát sem pontosan adja meg, hanem csak kb. (Mellesleg a nevét és azonosítószámát is közölte az állítólagos rendőr). Hogyan lehet ennek a dolognak utánajárni? - Marty

Kedves Marty!

Kizártnak tartom, hogy rendőr lenne az illető,  ezzel a trükkel próbál valakiről információt gyűjteni.

A rendőrt jogszabályok kötik, csak azok szerint járhat el. Ha egy bűncselekményről van szó, a Rendőrség a  büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény alapján járhat el, és csak olyan cselekmény esetén, ami az 1978. évi IV. törvény,a  Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekmény.

A büntetőeljárás szabályai szerint tanúként meg lehet hallgatni bárkit, aki a bűncselekménnyel kapcsolatban tud valamit, de vagy tértivevénnyel küldött  idézésre meg kell jelenni a rendőrségen tanúként , vagy  a rendőr személyesen is kérhet információt. Ilyenkor a Rendőrségi törvény szabályai szerint kell eljárnia a rendőrnek: ha civil ruhás, a rendőrigazolványával és azonosító jelvényével kell azonosítania magát. Kétség esetén a 107 hívószámon lehet ellenőrizni, hogy az illető valóban rendőr-e.

A kérdésre visszatérve: ha még mindig kétségei vannak, a 107 számon jelentse be az esetet.

FIGYELEM!

Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének szociális szakemberei mindig a legjobb tudásuk és ismeretük birtokában próbálnak válaszolni az Önök kérdéseire. Mégis előfordulhat, hogy a válasz nem egyezik az Egyesület szakmai, politikai, vallási, stb. nézőpontjával. A válasz mindig a választ adó szakember szubjektív véleményét tükrözi. A provictim.hu portálon megjelenő "Szoktak rendőrnyomozók email-ben kérni információt?" kérdésre adott válasz semmi esetre sem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, csak tájékoztató jelleggel jelentetjük meg. Kérjük ezt minden esetben vegye figyelembe. Köszönjük.


Az Ön kérdésére válaszolt. Köszönjük.

    None Found
Hozzászólás (0) Visszakövetés (0)

Nincs még vélemény.


Ön máshogy látja? Ossza meg velünk.

Biztonsági kód *

c8qRm5

Please type the text above:

Még nincs visszakövetés.