web analytics

PROVICTIM Projekt
17jan/130
Az Ön kérdése röviden:

Zsarolás? Állatkínzás?

Az Ön kérdése és a mi válaszunk

"Tisztelt provictim! Szeretnék tanácsot kérni abban az ügyben,hogy van egy barátnőm akivel 2006-óta kisebb megszakítással mindig kibékülünk! De nekem már elegem van belőle mert mindig kihasznál,megzsarol szerelmével! Szememben mondja, hogy mennyire szeret és elhagy ha nem adok neki pénzt vagy nem veszek dolgokat neki vagy ami régebben volt ha nem fizetem ki az albérletet helyette! Ez által már nála van tőlem 250.000Ft amit nem tudok be hajtani tőle mert nincs jövedelme! Másik dolog meg az van egy kutyája! Magának nem tudja be teremteni a enni valóját így a kutya is éhezik és még minden ok nélkül fejét bántalmazza, ütlegeli! Abba szeretnék tanácsot kérni, hogy a pénz végett zsarolás miatt és a kutya végett állatkínzás miatt fel e lehet jelenteni a illetőt! Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözletem Ács Tibor" - Ács Tibor

Tisztelt Érdeklődő!

Válaszomat azzal kezdeném, hogy a Büntető törvénykönyvből szó szerint idézzük a zsarolás, valamint az állatkínzás törvényi tényállásait:

Zsarolás
323. § (1)881 Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást
a) bűnszövetségben,
b) élet vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,
c) hivatalos személyként e jelleg felhasználásával, avagy hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével követik el.

Állatkínzás
266/B. Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az
(1)?(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

Az Ön esetében barátnője viselkedése -legalább is a rövid leírás szerint - a zsarolás törvényi tényállását nem meríti ki, hiszen Önt sem erőszakkal, sem pedig fenyegetéssel nem kényszeríti a hölgy semmire.
Érzelmi zsarolásról beszélhetünk ugyan, ezt azonban a leírt formában a büntetőjog nem szankcionálja. Felnőtt emberként Önnek kell megoldást találni partneri kapcsolatának problémájára.

A kutya esete abban az esetben állatkínzás, ha a bánásmód /bántalmazás, elhanyagolás, nem etetés/ alkalmas maradandó egészségkárosodás, vagy pusztulás okozására.
Ha tehát a bántalmazás oly mértékű, hogy annak látható és súlyos jele van /pl. törések, vágások, égési nyomok/, vagy az elhanyagolás olyan fokú, hogy a kutya éhezik, lesoványodik olyannyira, hogy a bordái és a farcsontja szemmel látható, vagy nem látják el vízzel és a kiszáradás jelei mutatkoznak, akkor érdemes feljelentést tenni.

Annyit megtehet esetleg, hogy egy állatorvossal megnézeti a kutyát, hogy neki mi a véleménye róla, barátnőjét pedig megpróbálja a magához vett állattal kapcsolatban jobb belátásra bírni.

FIGYELEM!

Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének szociális szakemberei mindig a legjobb tudásuk és ismeretük birtokában próbálnak válaszolni az Önök kérdéseire. Mégis előfordulhat, hogy a válasz nem egyezik az Egyesület szakmai, politikai, vallási, stb. nézőpontjával. A válasz mindig a választ adó szakember szubjektív véleményét tükrözi. A provictim.hu portálon megjelenő "Zsarolás? Állatkínzás?" kérdésre adott válasz semmi esetre sem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, csak tájékoztató jelleggel jelentetjük meg. Kérjük ezt minden esetben vegye figyelembe. Köszönjük.


Az Ön kérdésére válaszolt. Köszönjük.

    None Found
Hozzászólás (0) Visszakövetés (0)

Nincs még vélemény.


Ön máshogy látja? Ossza meg velünk.

Biztonsági kód *

JNn2z

Please type the text above:

Még nincs visszakövetés.