web analytics

PROVICTIM Projekt
25Sze/130

Csalás áldozata lettem

"Csalás áldozata lettem. Belekerültem egy negatív élethelyzetbe és anyagi hátrányom azóta csak nőtt! Kiutat keresnék anyagi helyzetem rendbetételére, de környezetem csak kihasznál emiatt és ezért nem tudom hiteltartozásaimat rendezni! Jelenleg még munkahelyem sincs, pedig szívesen dolgoznék. Közgazdasági érettségivel mérlegképes könyvelői végzettséggel, regisztrált könyvelőként nem tudok elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatom, és legutóbbi munkahelyemen nem a végzettségemnek megfelelően alkalmaztak 12 évig! Problémám összetett, de megoldásához kérnék segítséget!" - Zoli

Tisztelt Kérdező!

Annak érdekében, hogy feltérképezhessük összetett problémáját valamint hogy pontosan milyen bűncselekmény áldozatává vált, majd ezek alapján megállapíthassuk, hogy mely támogatásainkra lehet jogosult, javaslom, hogy szíveskedjen felvenni a kapcsolatot a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának Áldozatsegítő Osztályával.

Elérhetőségeink a következők:
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Igazságügyi Szolgálat
Cím: 2801 Tatabánya, Ságvári Endre út 50. Pf.:1423 (Integrál Közigazgatási Központ)
Tel: 34/512-790, Fax: 34/512-791.

Az ügyfélfogadás ideje:
Hétfő:9.00 ? 13.00,  Kedd: 13.00 ? 16.00, Szerda: 13.00-18.00, Csütörtök: 9.00 ? 13.00

Kérem, forduljon hozzánk bizalommal!
Üdvözlettel: dr. Gulyás Renáta

5Júl/130

Fenyegetés?

"mit csinaljak barhova megyek megtalal es fenyegetozik??" - baba

Tisztelt Kérdező!

Mivel elég röviden fogalmazta meg kérdését, nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen esetről is van szó. Azt tanácsoljuk, hogy problémájával mindenképpen keressen fel egy olyan szervezetet,ahol részletesebben el tudja mondani a gondokat, és kézzelfogható tanácsokat kaphat a szakemberektől.

Javasoljuk a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának Áldozatsegítő Osztályát /Tatabánya, Népház u. 12., 34/512-790/, vagy a tatabányai Utcai Szociális Segítők éjjel-nappal hívható krízis telefonszámát:34/511-028.

Reméljük, hogy a problémájára előbb-utóbb megoldást talál majd.

4feb/130

Szoktak rendőrnyomozók email-ben kérni információt?

"Szoktak-e rendőrnyomozók email-ben kérni információt bizonyos emberekről, akik ellen eljárást folytatnak? Amennyiben szoktak, úgy előfordulhat, hogy gmail-os email-címről írnak? Mindezt úgy, hogy a "gyanúsított" fotóját is mellékelik a levélhez, ami nem hivatalos rendőrségi fotó, hanem facebook-ról kimásolt kép és az "elkövető" korát sem pontosan adja meg, hanem csak kb. (Mellesleg a nevét és azonosítószámát is közölte az állítólagos rendőr). Hogyan lehet ennek a dolognak utánajárni? - Marty

Kedves Marty!

Kizártnak tartom, hogy rendőr lenne az illető,  ezzel a trükkel próbál valakiről információt gyűjteni.

A rendőrt jogszabályok kötik, csak azok szerint járhat el. Ha egy bűncselekményről van szó, a Rendőrség a  büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény alapján járhat el, és csak olyan cselekmény esetén, ami az 1978. évi IV. törvény,a  Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekmény.

A büntetőeljárás szabályai szerint tanúként meg lehet hallgatni bárkit, aki a bűncselekménnyel kapcsolatban tud valamit, de vagy tértivevénnyel küldött  idézésre meg kell jelenni a rendőrségen tanúként , vagy  a rendőr személyesen is kérhet információt. Ilyenkor a Rendőrségi törvény szabályai szerint kell eljárnia a rendőrnek: ha civil ruhás, a rendőrigazolványával és azonosító jelvényével kell azonosítania magát. Kétség esetén a 107 hívószámon lehet ellenőrizni, hogy az illető valóban rendőr-e.

A kérdésre visszatérve: ha még mindig kétségei vannak, a 107 számon jelentse be az esetet.

17jan/130

Zsarolás? Állatkínzás?

"Tisztelt provictim! Szeretnék tanácsot kérni abban az ügyben,hogy van egy barátnőm akivel 2006-óta kisebb megszakítással mindig kibékülünk! De nekem már elegem van belőle mert mindig kihasznál,megzsarol szerelmével! Szememben mondja, hogy mennyire szeret és elhagy ha nem adok neki pénzt vagy nem veszek dolgokat neki vagy ami régebben volt ha nem fizetem ki az albérletet helyette! Ez által már nála van tőlem 250.000Ft amit nem tudok be hajtani tőle mert nincs jövedelme! Másik dolog meg az van egy kutyája! Magának nem tudja be teremteni a enni valóját így a kutya is éhezik és még minden ok nélkül fejét bántalmazza, ütlegeli! Abba szeretnék tanácsot kérni, hogy a pénz végett zsarolás miatt és a kutya végett állatkínzás miatt fel e lehet jelenteni a illetőt! Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözletem Ács Tibor" - Ács Tibor

Tisztelt Érdeklődő!

Válaszomat azzal kezdeném, hogy a Büntető törvénykönyvből szó szerint idézzük a zsarolás, valamint az állatkínzás törvényi tényállásait:

Zsarolás
323. § (1)881 Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást
a) bűnszövetségben,
b) élet vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,
c) hivatalos személyként e jelleg felhasználásával, avagy hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével követik el.

Állatkínzás
266/B. Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az
(1)?(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

Az Ön esetében barátnője viselkedése -legalább is a rövid leírás szerint - a zsarolás törvényi tényállását nem meríti ki, hiszen Önt sem erőszakkal, sem pedig fenyegetéssel nem kényszeríti a hölgy semmire.
Érzelmi zsarolásról beszélhetünk ugyan, ezt azonban a leírt formában a büntetőjog nem szankcionálja. Felnőtt emberként Önnek kell megoldást találni partneri kapcsolatának problémájára.

A kutya esete abban az esetben állatkínzás, ha a bánásmód /bántalmazás, elhanyagolás, nem etetés/ alkalmas maradandó egészségkárosodás, vagy pusztulás okozására.
Ha tehát a bántalmazás oly mértékű, hogy annak látható és súlyos jele van /pl. törések, vágások, égési nyomok/, vagy az elhanyagolás olyan fokú, hogy a kutya éhezik, lesoványodik olyannyira, hogy a bordái és a farcsontja szemmel látható, vagy nem látják el vízzel és a kiszáradás jelei mutatkoznak, akkor érdemes feljelentést tenni.

Annyit megtehet esetleg, hogy egy állatorvossal megnézeti a kutyát, hogy neki mi a véleménye róla, barátnőjét pedig megpróbálja a magához vett állattal kapcsolatban jobb belátásra bírni.

5Sze/120

Nyitókonferencia véleményezése

"Szeretnék gratulálni a projekthez, illetve a nyitórendezvény színvonalához. A projekt olyan mindenre kiterjedő, részletes elemeket tartalmaz, hogy ha csak a fele megvalósul,már akkor elmondható, hogy egy sikeres és nem mindennapi program vette kezdetét a megyénkben. Erőt kívánok a megvalósításhoz!" - spdmn

Kedves spdmn! A szervezők teljes stábja nevében köszönjük megtisztelő véleményét a konferenciával kapcsolatban. Minden erőnkkel a projekt minél hatékonyabb megvalósításán dolgozunk jelenleg is. A megvalósításban részt vevő szakemberek tapasztalata, tudása, rátermettsége a garancia a sikerhez. A portált folyamatosan frissítjük az aktuális helyzetről és  a nyitókonferencia képeit is hamarosan feltöltjük . Köszönjük a biztató szavakat.