web analytics

PROVICTIM Projekt

Tábor beszámoló

Biztonság szigete tábor

2013. június 17-24. és június 24-28. között  2 turnusban 20-20 fő 11-12 éves gyerek vett részt megyénkből a KEMRFK Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály által szervezett  táborban, mely a Biztonság szigete kortárs segítő program része volt.  A tábor helyszíne Tatán az Öreg tó  Club Hotel volt.

A résztvevő gyerekek a 2013 áprilisában kiírt pályázat nyertesei voltak; ők készítették a legszínvonalasabb pályamunkákat az internet veszélyei, az áldozattá válás megelőzése, és a hogyan segíthetem kortársamat témakörökben.

A tábor megnyitóján rövid köszöntőt mondott Dr. Reinhoffer Csaba r. ezredes rendőrségi tanácsos mb. főkapitány, és Balatoni Ágnes az USZSE vezetője, a Provictim pályázat projektvezetője. A megnyitón részt vett még Németh Ágnes r. alezredes rendőrségi főtanácsos, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője és munkatársa, Monostoriné Vass Anikó r. alezredes, valamint Kodaj László r. alezredes, a KEMRFK Bűnügyi osztály vezetője.  Jelen volt  a pályázat másik együttműködő partnere,  a KEM Kormányhivatal Igazságügyi Hivatal képviseletében a vezető, Dr.  Szalay Zoltán, és az Áldozatsegítő Osztály vezetője, Dr. Gulyás Renáta. A megnyitón kis kiállítás is látható volt a gyerekek pályaműveiből.

A tábor célkitűzése az volt, hogy olyan bűnmegelőzési, áldozatvédelmi ismereteket adjunk át a gyerekeknek, melyek birtokában ők a saját iskolájukban, kortársaik között segíteni tudnak, tehát kortárs segítő programot valósítottunk meg. A tábor ideje alatt délelőttönként szakmai programokon vettek részt a gyerekek, a prezentációk anyagát füzetbe fűzve megkapták, hogy bármikor utána tudjanak nézni a hallottaknak. A szakmai programokat követően a szabadidős programok következtek.

A két hét programja hasonló volt, nagy különbség az időjárásban volt: az egyik héten 30-35 °C, a másikon 15-20°C volt, de ez szerencsére nem volt akadály?

A bűnmegelőzési foglalkozásokon képet kaptak a gyerekek az elkövetővé, sértetté válásról, az drogok, kábítószerek  veszélyeiről, az internet helyes használatáról, a környezet-és állatvédelemről és a baleset-megelőzésről. Kiemelt szerepet kapott a segítő lehetőségek bemutatása, hiszen kortárs segítőként ezeket tudják ők ajánlani a bajba jutott társaiknak: az áldozatsegítés, a gyermekvédelem, az ingyenes segélyvonalak és weboldalak mind szerepeltek a tudnivalók között.

A táborban készült képeken látszik, hogy a szabadidős programok nagy sikert arattak: a rekesztorony építés és a kalandpark bátorságot és ügyességet kívánt. Az Öreg tó körüli kerékpáros akadályversenyen kincskeresős módszerrel kellett térkép alapján megtalálni a feladatokat. Az éjszakai túrán senki nem veszett el, és a bátorságpróbát is kiállta minden gyerkőc! A sárkányhajón húzni kellett az evezőt, az állatbemutató nagyon érdekes volt. A tábortűz utolsó este nagyon hangulatos volt, és a csapatok is bemutathatták  versenyműsorukat.  Az utolsó napokon kézműveskedni lehetett, és csillám tetoválását kapni? Végül a csapatversenyek eredményhirdetésén minden csapat kapott még kisebb ajándékot. Minden táborozó gyerek kapott egy pólót, egy hátizsákot és egy kulacsot, melyekre szükség volt a mozgalmas programok során.

A gyerekek és a tábort szervezők nevében ezúton is  köszönetet mondunk az Öreg tó Club Hotelnek a színvonalas ellátásért és a szabadidős programok egy részének szervezésért.

Ezúton köszönjük az táborban tevékenykedő önkéntesek segítségét, akik szabadidejüket áldozták arra, hogy a táborban segítsenek, és akik nélkül  maroknyi alosztályunk nem tudta volna megoldani a tábor megszervezését:

  •  Szeles Imréné, aki az egészségügyi ellátásért felelt az első héten
  • Csonka Attila ny. r. őrnagy, aki a programok szervezésében és a gyerekek felügyeletében vett részt mindkét héten
  • a tatai Eötvös Gimnázium tanulói, akik a programok lebonyolításában és a gyerekek felügyeletében segítettek mindkét héten: Kerti Kornélia Anna, Kovács Gergely Csaba és Nagy Bence Gábor

a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium  tanulója, Pencz Dávid, aki a második héten segített a felügyeletben és a programok szervezésében