web analytics

PROVICTIM Projekt

Önsegítő csoportok

Önsegítő csoport működése

Mi is egy önsegítő csoport legfőbb üzenete? Az, hogy egy kilátástalannak tűnő helyzetben is VAN segítség. Az önsegítő csoportokban tapasztalják meg sokan először mélyen az életükben, hogy elfogadottak akkor, amikor a környezetükben már senki sem fogadja el őket. Itt kerülhetnek felismerésre azok a belső, az átélt sérelmeket feldolgozni segítő érzések:, mint hogy ?nem vagyok egyedül. Másnak is vannak hasonló problémái.

A csoport támogató funkciót tölt be, megteremti annak lehetőségét, hogy az áldozat a történtekről olyan csoporttársaknak beszéljen, akiknél hasonló válság vagy tragédia következett be.  A csoport ily módon támogatást, információt és képviselet is nyújt egyben. A társas kölcsönhatás, a döntéshozatali folyamatban való részvétel, az érzések, gondolatok és tapasztalatok kifejezése révén a csoport tagjainak autonómiája, önbecsülése, önbizalma és érzelmi stabilitása fejlődik.

A  projektben  a pszichológusi segítségnyújtással párhuzamosan indultak el azok az önsegítő csoportok, melyek időskorúaknak, fiataloknak, családon belüli erőszakot elszenvedettek kisgyermekes édesanyáknak és bántalmazott nőknek nyújtanak támogatást. A csoportoknak szervezett találkozók 2012 novembere óta folyamatosak. Ezidáig a fiatalkorúaknak tartott csoport iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés: a nehéz családi háttérrel rendelkező fiatalok számára a kéthetente megrendezésre kerülő csoport nemcsak az őket érintő problémák megbeszélésére és a kortárssegítésre nyújt kiváló alkalmat, hanem a tagoknak lehetőségük nyílik pl. kreatív foglalkozáson történő részvételre, a közeljövőben pedig közös színházlátogatást is terveznek.

Amennyiben úgy érzi, szeretne résztvevője lenni az egyik önsegítő csoportnak, vegye fel velünk a kapcsolatot a honlapon található ?Tegyen fel kérdést? menüpont alatt  vagy a projekt@provictim.hu email címen.