web analytics

PROVICTIM Projekt

Pszichológiai segítségnyújtás

Egyéni pszichológusi segítségnyújtás áldozatok számára

Az Áldozatsegítő Provictim Projekt egyik fontos eleme, hogy az Áldozatsegítő Hivatalhoz forduló ügyfelek számára pszichológiai tanácsadást biztosítása.

A pszichológus szakember 2 hetente 6 órában áll az ügyfelek rendelkezésére az Igazságügyi Szolgálat Tatabánya, Népház utca 12. szám alatti irodájában.

A program indításakor, az Áldozatsegítő Hivatala munkatársaival közösen határoztuk meg azt, hogy milyen esetekben szükséges/érdemes ezt a szolgáltatást felajánlani a klienseknek. Mivel az Hivatal munkatársai nagy gyakorlattal rendelkeznek saját területükön, ezért nagymértékben lehetett építeni az ő tapasztalataikra.

Az elmúlt lassan fél év azt mutatja, hogy egyes ügyfelek ? elsősorban a személy elleni erőszakos cselekmények áldozatai ? hosszabb távon kívánják igénybe venni a támogatást, míg vannak olyan kliensek, akik problémájának megoldásában már 1-2 találkozó is segítséget jelentett. A pszichológusi találkozások gyakorisága és hossza ugyanis az áldozat állapotától függően eltérő lehet:

  • Kisebb súlyú bűncselekmények áldozatainak az érzelmi biztonság helyreállításában, a jövőre vonatkozó döntések támogatásában és az áldozati stigma feloldásában kell segítenie a pszichológusnak. Ez sokszor 2-3 találkozás alatt meg tud történni. Az egyensúlyvesztés megértésében és az egyensúly visszaszerzésében kell segíteni az áldozatnak.
  • Az akut stressz szindrómában szenvedők viszonylag súlyos tünetekkel küzdenek, amelyek a traumatizáció után rögtön fellépnek, de nem állnak fenn négy hétnél tovább. Az ilyen áldozatoknak kb. 6-7 alkalmas támogatás (heti rendszerességgel) elegendő lehet ahhoz, hogy a tünetek elmúljanak, és megküzdjenek az elszenvedett sérelem hatásával.

 

Mindkét ügyfélcsoport problémáiban a veszteségélmények, a szorongás és a bűntudat megélésével, átdolgozásával foglalkozunk.

Időpont egyeztetésére az Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályán, a 34/512-790-es telefonszámon és a projekt@provictim.hu email címen van lehetőség.