web analytics

PROVICTIM Projekt

Zárókonferencia

2014. június 30. napján az Integrált Közigazgatási Központ adott helyet az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által kiírt "Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés" című pályázati felhívásra az Utcai Szociális Segítők Egyesülete, mint főpályázó, a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Oroszlányi Önkormányzati Szociális Szolgálat, mint együttműködő partnerek által benyújtott, TÁMOP 5.6.1-C-11/2. "Provictim - Projekt az áldozatokért és az áldozattá válás elkerüléséért" elnevezésű, 2 éves pályázati projekt zárókonferenciájának.

header-image.png

A projekt elsődleges célcsoportjait a bántalmazott nők, a családon belüli erőszakot elszenvedett áldozatok, a fiatalkorúak és az idősek jelentették, de a pályázók céljai között szerepelt a teljes lakosság érzékenyítése és tájékoztatása az áldozatsegítésről, az áldozattá válás elkerüléséről, a konfliktuskezelés módjairól.

Ennek érdekében a résztvevők egy komplex programsorozatot valósítottak meg. A projekt közel 24 hónapos működtetése során a bűncselekmények áldozatai számára önvédelmi képességfejlesztő programok lebonyolítására került sor, sorstárssegítő és önsegítő csoportok indultak, az áldozatok számára ingyenesen elérhetővé vált a pszichológusi segítségnyújtás, a főpályázó pedig napi 24 órában az áldozatok számára is elérhető krízisvonal működtetését vállalta.

Az elmúlt két évben az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek, rendőrök, ügyészek és bírák részvételével az áldozatokkal való empatikus bánásmódra felkészítő és érzékenyítő szakmai fórumok lebonyolítására került sor, a projektnek köszönhetően megyénk szakemberei mediációs, kommunikációs, szervezetfejlesztési, és a családon belüli erőszak elleni harc jegyében szervezett képzéseken vehettek részt.

Elkészült az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakembereknek támpontként szolgáló áldozatsegítési szakmai protokoll is. A rendőrség a projekt keretein belül iskolai bűnmegelőzési programot és nyári tábort indított Biztonság Szigete elnevezéssel, emellett az időskorúak áldozattá válásának megelőzése érdekében tovább folytatódott a Biztonságos időskor című kortárssegítő képzés és a korábbi évek gyakorlatának megfelelően megyeszerte került sor vagyonvédelmi témájú lakossági fórumok lebonyolítására is.

A zárókonferencián Dr. Szalay Zoltán a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata igazgatójának köszöntője után dr. Vida Dóra főigazgató asszony biztosította a pályázat megvalósításában részt vállaló szervezeteket a Kormányhivatal támogatásáról, majd dr. Kunfalvi Zoltán igazságügyi elnökhelyettes a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal képviseletében szólt elismerően a projekt keretei között elért eredményekről.

A program tapasztalatait Balatoni Ágnes az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke, projektmenedzser, Csonkáné Huszár Anita rendőr alezredes, alosztályvezető, a projekt szakmai vezetője és dr. Gazdag Viktória mb. osztályvezető, a projekt szaktanácsadója ismertette a konferencia résztvevőivel, majd Magyar Attila pszichológus osztotta meg az áldozatok pszichológiai segítségnyújtásával kapcsolatos gondolatait a vendégekkel.

A rendezvény második felében dr. Garamvölgyi László r.dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója tartott rövid tájékoztatót a Kormány által 2013. szeptember 18-án elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról, majd sor került a Provictim projekt keretei között készült bűnmegelőzési témájú filmek vetítésére.

A konferenciát a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztálya által meghirdetett "Szemfüles szomszédok" című bűnmegelőzési pályázat ünnepélyes eredményhirdetése zárta.