web analytics

PROVICTIM Projekt

Tanácsok szülőknek

Ha kezdődik a tanítás!

A nyár beköszöntével gyermekeink és a szülők figyelmét új, a megszokottól eltérő veszélyekre hívtuk fel. Ismét itt a változás, hiszen kezdődik a tanítás.

Gyermekeink a nyári szünidő ideje alatt általában későn ébredtek és későn is feküdtek le. Ennek következménye, hogy az első hetek az iskolában igen nehézkesen indulnak, hiszen a késői elalváshoz már a korai kelés társul. Bátorítjuk a szülőket, hogy ha tehetik, kisebb gyermekeiket néhány hétig kísérjék el az iskolába.

A nyári szünetben - optimális esetben - gyermekeink azokkal tartották a kapcsolatot, akikkel jól érezték magukat, akikkel hosszabb ideje barátkoztak és akiket a szülők is ismernek. Az iskola kezdetével ez is megváltozik, hiszen nem csak osztálytársaikkal kénytelenek 5-6 órát eltölteni, hanem az iskola tágabb közösségével is. Az elmúlt tanév néhány szomorú eseményére gondolva nézzünk szembe a tényekkel. Az iskola tágabb közösségében, vagy akár az osztályban is fellelhetőek az úgynevezett agresszorok. Ezek a gyerekek nagyon rövid idő alatt ki tudják választani azokat a társaikat, akikkel kisebb-nagyobb csínytevést el tudnak követni, és azokat is, akik ellen ezeket a csínytevéseket elkövetik.

Ezekről a jelenségekről beszélni kell, de ennél többet kell tenni, ha a csínytevés szabálysértéssé, vagy bűncselekménnyé fajul. Amennyiben ezekben az esetekben nem történik semmi, az elkövetők úgy érezhetik, hogy velük szemben tehetetlen a közösség, tehetetlenek a tanárok és a hatóság is. Ugyanezt érezheti az áldozat is. Ha nem kap segítséget tanáraitól, társaitól, segítséget várna szüleitől. Nem biztos, hogy el meri mondani, mi történik vele nap, mint nap az iskolában. Biztosítsunk gyermekeinknek kellő figyelmet otthon, hallgassuk meg élményeiket. Ne legyen számunkra természetes, hogy nincs otthon mondanivalója, nem akar a családdal közös programokon részt venni, vagy hogy feltűnően megváltozott a magatartása. Ne fogadjuk el, hogy zárkózottá válik és érdektelen a külvilág iránt. Ne fogadjuk el, hogy legjobb barátjává a számítógép vált, hiszen a megváltozott technikai környezet is, és a magányosság is számos veszélyt hordoz.

Néhány tanáccsal szeretnénk segíteni a szülőket, családokat, hogy útmutatást adjunk e nem kis kihívásnak tűnő megfelelésben.

Mire hívják fel gyermekeik figyelmét?

 • tartsák be a biztonságos közlekedés szabályait;
 • amennyiben sérelem éri őket az iskolában, vagy az iskolán kívül társaik részéről minden esetben mondják el szüleiknek és/vagy tanáraiknak;
 • nyugodtan keressék meg az iskola rendőrét, akinek elmondhatják a történteket;
 • értékeikkel ne hivalkodjanak, ne dicsekedjenek, azokat ne adják oda senkinek;
 • erőszak esetén tartsák szem előtt, hogy testi épségük fontosabb értékeik védelménél;
 • vészhelyzetben kérjenek segítséget társaiktól, felnőttektől;
 • tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat;
 • ismerjék a segélyhívó telefonszámokat;
 • a legfontosabb telefonszámokat véssék emlékezetükbe, a mobil nem biztos, hogy mindig kéznél lesz.

Mi az, amit jó Önöknek is tudnia?

 • amennyiben gyermeke sérelmet szenved és azt elmondja, a sérelem mértékét figyelembe véve, tájékoztassa osztályfőnökét és/vagy a rendőrséget
 • gyermeke hová, kivel megy, mikor ér haza;
 • barátok és az ő szüleik neve, lakcíme, telefonszáma.

Mi az, amit mi a fentieken kívül fontosnak tartunk?

A kölcsönös bizalom elérése és fenntartása, amelynek érdekében szakítsanak minden nap időt egy meghitt beszélgetésre gyermekükkel, függetlenül életkoruktól, legyenek akár óvodás korúak vagy lázadó tinik.

ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

Forrás: Police.hu