web analytics

PROVICTIM Projekt

Tanácsok zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban követik el. Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék az idegenekkel történő testi érintkezést.

Buszon, villamoson, metrón a táskát húzzák maguk elé és fogják szorosan! Erre azért van szükség, mert ha csak az oldaluk mellett lóg a táska, egy profi zsebes a hátul lév cipzárt könnyedén kinyitja. Egyes elkövetők esetenként pengével kivágják a táska oldalát, és ami kicsúszik belle azt viszik el. Ezt a módszert a tolvajok nem tudják megvalósítani, ha testünk előtt kézben tartjuk a táskánkat. Az elkövetők többnyire a nagyobb tömeget használják ki az állomások környékén, tömegközlekedési eszközökön, sokszor le- és felszálláskor. A lopás végrehajtásához közvetlenül a sértett mellé, vagy mögé állnak. Legjellemzőbb ?vadászterületük? a hátizsák, és a vállra akasztott ni táska, de ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére vagy külső kabátzsebbe tett értékekkel. A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak. Ezért célszer a pénzüket több kisebb címletben, több helyen, a személyes irataikat pedig, kulcsaiktól elkülönítve tárolni!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik (pl. valakik heves szóváltásba bocsátkoznak, vagy elájul valaki) az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékekre még nagyobb figyelmet szentelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét. Gyakori elkövetési mód, hogy a plázák gyorséttermeiben étkezők által a székek támlájára helyezett kabátokból, táskákból lopnak. Ezt úgy teszik, hogy a kiszemelt tárgy mögötti asztalhoz ülnek le, a sértett asztalához közelebb leül elkövető ráteríti a saját kabátját a székének háttámlájára és az alatt, annak takarásában veszi ki a sértett értékeit a kabátjából vagy a táskájából. Ez általában hosszabb ideig tart de rengeteg ilyen bncselekmény van. Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vesznek ki, mert a visszatételüknél megmutatják azok pontos helyét az Önöket figyel elkövetknek! Lehetség szerint kabátjuk bels zsebében tárolják pénztárcájukat, irataikat, s ha lehet telefonjukat is.

Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt! Igyekezzenek azt megjegyezni, vagy a kártyától jól elkülönített helyre, nem felismerhet módon feljegyezni! Fontos, hogy a kártyát a lopás tényét felfedezve azonnal tiltsák le (nem a feljelentés megtétele után, amikor már órák teltek el), mert ha a tolvaj a letiltás előtt vesz fel pénzt vele, azt a bank az ügyfélnek nem téríti meg. Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget (járművezetőt, jegykezelőt, járókelőket, utastársakat), lehetőség szerint az elkövetőkről adott minél pontosabb személyleírással és az elkövetők távozási irányának pontos meghatározásával, valamint a rendőrség haladéktalan értesítésével segítsék az elkövető kézre kerítésének a lehetőségét! Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgsen cseréljék le otthonuk zárát! Utazás során fokozottan vigyázzanak csomagjaikra a pályaudvarokon és a vonatokon! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőt! Le- és felszálláskor is ügyeljenek táskáikra! Lopás esetén értesítsék a jegykezelt és a rendrséget!

Jellemző elkövetési mód, hogy a vonat indulása eltti percekben, az egyik elkövet felszáll a vonatra, és a szerelvényen elre sétálva szemeli ki áldozatát. Eközben kívül a peronon lévő társa vele párhuzamosan sétál, és amikor megvan a kiválasztott áldozat a ?vonatos? elkövető jelzésére a ?peronos? bekopog a sértetthez az ablakon, mintha kérdezni akarna valamit, így terelve el a sértett figyelmét. A vonat belsejében lévő társa, pedig a sértett táskáját megszerezve leszáll a vonatról. Amennyiben sértetté válnak, haladéktalanul tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét.

Bővebb információ a www.police.hu és a www.kih.gov.hu/alaptev/aldozatsegito honlapokon található.

Forrás: www.police.hu